Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sähköstimulaatio lievittää neuropaattista kipua

Sähköstimulaatio lievittää neuropaattista kipua

Aivoihin asennettava sähköstimulaattori voi huomattavasti lievittää hermostovaurioista johtuvia neuropaattisia kipuja. Menetelmä ei sovi kaikille potilaille, mutta hoidetuista potilaista jopa kaksi kolmannesta kokee kipujensa vähentyvän merkittävästi.

Sähköstimulaatiolla on jo pitkään hoidettu Parkinsonin tautia, mutta neuropaattisen kivun lievittämisessä menetelmä on tuoreempi. Tähän mennessä stimulaattori on asennettu vain 1 500 kipupotilaalle. Nyt julkaistut tulokset perustuvat 85 potilaan seurantaan.

Sähköstimulaation teho vaihteli potilaasta toiseen, mutta tehokkain se oli potilailla, joiden kivut johtuivat amputaatiosta tai aivohalvauksesta. Heistä 70–80 prosenttia koki kipujensa lievittyneen huomattavasti. Myös esimerkiksi selkäytimen hartiapunoksen aiheuttamista kivuista kärsivät hyötyivät stimulaatiosta, mutta merkittävän avun heistä sai vain puolet.

Kymmenkohtaisella kipuasteikolla potilaiden kivut lieventyivät kahdeksasta neljään jo ensimmäisen kolmen kuukauden aikana ja vaikutus säilyi samalla tasolla.

Oxfordin yliopiston tulokset vahvistavat, että neuropaattisia kipuja todella voidaan lievittää aivojen sähköstimulaatiolla. Stimulaatioon käytettävien laitteiden ja menetelmien kehittyessä hoitoa voidaankin todennäköisesti käyttää nykyistä useampiin hermostosairauksiin ja -oireisiin. Nykytekniikalla potilaan aivoihin asennetaan elektrodi, johon johdetaan sähköä kehon ulkopuolelta.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurosurgery 2013)
http://journals.lww.com/neurosurgery/pages/default.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje