Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sikainfluessarokote aiheutti narkolepsiaa myös Englannissa

Sikainfluessarokote aiheutti narkolepsiaa myös Englannissa

Brittitutkimuksen mukaan Pandemrix-sikainfluenssarokote aiheutti narkolepsiaa myös englantilaislapsille. Havainto on mielenkiintoinen, sillä tähän asti narkolepsiatapaukset ovat rajoittuneet Suomeen, Ruotsiin, Norjaan, Islantiin ja Ranskaan.

Tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden mukaan Pandemrixillä rokotettujen lasten riski sairastua narkolepsiaan oli noin 13-kertainen verrattuna normaaliriskiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksi rokotus 52 000–57 000:sta liittyi narkolepsian kehittymiseen. Riski on samaa luokkaa kuin Suomessa havaittu.

Suomessa on raportoitu 145 Pandemrix-rokotuksen jälkeen ilmennyttä narkolepsiatapausta. Nykytiedon perusteella Pandemrix tai sen sisältämä tehosteaine aiheuttivat narkolepsiaa osalle rokotteen saaneista lapsista ja nuorista. Koska vain osa lapsista sairastui, on todennäköistä, että rokote lisäsi sairastumisriskiä yhdessä jonkin vielä tunnistamattoman tekijän kanssa.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 245:n 4–18-vuotiaan, uni- ja neurologisten oireiden takia erityishoitoon tuodun lapsen ja nuoren terveystietoihin. Heistä 75 oli sairastunut narkolepsiaan vuonna 2008 tai sen jälkeen. Tutkituista yksitoista oli rokotettu ennen oireiden alkamista.

Narkolepsia on krooninen unihäiriö, joka aiheuttaa päivittäisiä nukahtamisia paikallaan ollessa tai esimerkiksi kesken ruokailun tai kävellessä. Nukahtelua edeltää usein väsymys ja myös muisti- ja muita häiriöitä. Monilla potilailla on lisäksi kohtauksia, joiden aikana lihasjänteys pettää osin tai kokonaan esimerkiksi voimakkaan tunnetilan yhteydessä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f794)
http://www.bmj.com/lookup/doi/10.1136/bmj.f794

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje