Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yhdysvaltalaistutkimus: Suolan vähentäminen estäisi puoli miljoonaa kuolemaa kymmenessä vuodessa

Yhdysvaltalaistutkimus: Suolan vähentäminen estäisi puoli miljoonaa kuolemaa kymmenessä vuodessa

Jos yhdysvaltalaiset pikkuhiljaa vähentäisivät suolankäyttöä seuraavien kymmenen vuoden aikana, jopa 500 000 sydän- ja verisuonitaudeista johtuvaa kuolemaa voisi estyä. Tämä seuraisi väestön verenpaineen laskemisesta, joka vähentäisi monia sairauksia.

Tutkijoiden mukaan tämänsuuruinen muutos saataisiin, jos yhdysvaltalaiset vähentäisivät suolankäyttöään muutamalla prosentilla vuodessa kymmenen vuoden aikana. Näin heidän suolansaantinsa vähenisi noin 40 prosenttia, mikä tarkoittaisi pudotusta noin 2,2 grammaan natriumia päivittäin. Ruokasuolana tämä on 5,5 grammaa.

Vaikutus olisi luonnollisesti suurempi, jos suolankäyttö tippuisi enemmän tai nopeammin, mutta tutkijat eivät pidä niin suuria muutoksia mahdollisina. Nykyisellään yhdysvaltalaiset saavat ravinnostaan suolaa keskimäärin 9 grammaa päivässä, mikä on suurin piirtein saman verran kuin suomalaismiesten päivittäinen saanti. Suositusten mukainen taso olisi alle 5 grammaa päivässä.

Suolankäyttöään vähentävän pitää olla tarkka, sillä suurin osa suolastamme tulee ns. piilosuolana elintarvikkeissa kuten leivässä, juustossa ja valmisruoissa. Usein elintarvikkeiden suola ilmoitetaan natriumina. Yksi gramma natriumia on 2,5 grammaa ruokasuolaa.

Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2013;doi:10.1161/​HYPERTENSIONAHA.111.201293)
http://hyper.ahajournals.org/content/61/3/564.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje