Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Elohopea-altistus mahdollisesti diabetesriski

Elohopea-altistus mahdollisesti diabetesriski

Elohopealle altistuvat saattavat olla tavallista herkempiä sairastumaan diabetekseen, tuore tutkimus osoittaa. Tästä on saatu vihjeitä myös laboratoriokokeissa, joissa elohopea on haitannut insuliinia tuottavien haimasolujen toimintaa.

Tutkimukseen osallistui 3 900 yhdysvaltalaista 20–32-vuotiasta, jotka eivät sairastaneet diabetesta tutkimuksen alkaessa vuonna 1987. Elohopea-altistus selvitettiin varpaankynsistä.

Kun tutkijat vertasivat osallistujia kahdeksantoista vuotta myöhemmin, he havaitsivat diabeteksen selvästi yleisimmäksi osallistujilla, joiden kynsinäytteissä oli eniten elohopeaa. Verrattuna vähiten altistuneisiin heidän diabetesriskinsä oli 65 prosenttia suurempi, tulokset osoittivat.

Tutkijat huomioivat monia tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä kuten osallistujien iän, sukupuolen, elintavat, perinnöllisen diabetesalttiuden ja ruokavalion, mutta nämä eivät selittäneet elohopean ja diabeteksen yhteyttä. On silti todennäköistä, että elohopean lisäksi myös muut seikat ovat vaikuttaneet sairastumisiin. Tutkimuksen aikana vajaat 300 osallistujaa sairastui diabetekseen.

Valtaosa nykypäivän elohopea-altistuksesta on peräisin kalasta ja etenkin petokaloista. Tämän vuoksi etenkin raskaana olevia suositellaan välttämään haukea ja muita suuria petokaloja, vaikka kala onkin muuten terveellistä.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2013;doi:10.2337/dc12-1842)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2013/02/14/dc12-1842.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje