Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä uusien verenhyytymislääkkeiden tehosta

Lisää näyttöä uusien verenhyytymislääkkeiden tehosta

Viime vuosina markkinoille tulleet uudet veren hyytymistä estävät lääkkeet näyttäisivät sopivan myös veritulppapotilaiden pitkäaikaisempaan hoitoon. Niihin, kuten myös vanhempiin K-vitamiinin estoon perustuviin lääkkeisiin, liittyy kuitenkin verenvuotojen riski.

Tiedot perustuvat kahteen New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistuun lääketutkimukseen, joissa selvitettiin dabigatraanin ja apiksabaanin sopivuutta laskimoveritulppapotilaiden pitkäaikaisessa hoidossa.

Tulosten perusteella apiksabaani vähensi uusia laskimoveritulppia ja niistä johtuvia kuolemia paremmin kuin lumelääke, mutta odotetusti lisäsi myös verenvuotojen vaaraa. Tämä todettiin potilailla, joita oli hoidettu varfariinilla jo 6–12 kuukauden ajan.

Toisessa tutkimuksessa dabigatraanilääkettä verrattiin sekä lumevalmisteeseen että varfariiniin, ja sen perusteella dabigatraani esti laskimoveritulppia vähintään yhtä hyvin kuin varfariini ja aiheutti pienemmän verenvuotoriskin. Tähän tutkimukseen valittiin potilaita, joita oli hoidettu varfariinilla vähintään kolmen kuukauden ajan ennen tutkimusta. Varfariini on käytetyin veren hyytymistä estävä lääke.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa havainnot viittaavat siihen, että uudet lääkkeet ovat verenvuotojen suhteen turvallisempia kuin vanhat K-vitamiinin estoon perustuvat lääkkeet. Ne ovat myös helppoja potilaille, koska niiden annosta ei tarvitse seurata ja säätää säännöllisesti kuten varfariinin. Kääntöpuolena on uusien lääkkeiden kalleus sekä riskit esimerkiksi äkillisten leikkaushoitojen yhteydessä. Dabigatraani saattaa myös lisätä sydänkohtauksia, mikä havaittiin myös nyt julkaistussa tutkimuksessa.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2013;368:699–708)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1207541#t=abstract
(NEJM 2013;368:709–718)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1113697?query=featured_home#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje