Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ruokavalion antioksidantit eivät välttämättä pienennä dementia- tai aivohalvausriskiäRuokavalion antioksidantit eivät välttämättä pienennä dementia- tai aivohalvausriskiäTuoreen tutkimuksen mukaan dementia- ja aivohalvausriskin kannalta ei välttämättä ole väliä miten paljon antioksidantteja ruokavaliosta saa. Olennaisempaa todennäköisesti on mistä ruoka-aineista antioksidantit tulevat.Tutkijat saivat tuloksensa seuraamalla 5 400 yli 55-vuotiasta miestä ja naista keskimäärin neljäntoista vuoden ajan. Tutkimuksen alussa osallistujia pyydettiin arvioimaan miten usein he olivat syöneet 170 eri ruoka-ainetta edeltävän vuoden aikana.Seurannan aikana noin 600 osallistujaa sairastui dementiaan ja yhtä moni aivohalvaukseen, mutta osallistujien ruokavaliot eivät selittäneet tapauksia.Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa antioksidantit on liitetty aivohalvauksen ja dementian ehkäisyyn. Selitys tälle voi löytyä eroista ruoka-aineissa, joista ihmiset antioksidanttinsa saavat. Nyt julkaistussa tutkimuksessa valtaosa antioksidanteista oli peräisin teestä ja kahvista, joissa on runsaasti flavonoidi-antioksidantteja. Aiemmissa tutkimuksissa, joissa antioksidantit on liitetty pienempään aivohalvausriskiin, antioksidantit on saatu pääosin hedelmistä, vihanneksista ja esimerkiksi viinistä.

Onkin luultavaa, että antioksidanttien kokonaismäärän sijaan yksittäiset antioksidantit tai niitä sisältävien ruokien muut ominaisuudet pienentävät sairastumisriskejä, tutkijat arvelevat.Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013)

www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje