Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kiusaaminen jättää pysyvät psyykkiset arvet

Kiusaaminen jättää pysyvät psyykkiset arvet

Lapsena kiusaajien uhriksi joutuvat oireilevat monella tapaa vielä aikuisena. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan muun muassa masennus, ahdistuneisuus ja paniikkihäiriöt ovat heillä tavallista yleisempiä.

Tulokset perustuvat suurimpaan kiusaamisen vaikutuksia selvittäneeseen tutkimukseen, jossa 1 300 lasta ja nuorta seurattiin kahdenkymmenen vuoden ajan. Lapsista joka neljäs oli joutunut kiusatuksi vähintään kerran.

Kun osallistujat ehtivät aikuisikään, kiusaamisen uhrit kärsivät monista mielenterveyden ongelmista selvästi useammin kuin kiusaamiselta välttyneet. Masennuksen, paniikkihäiriön ja ahdistuneisuuden lisäksi julkisten paikkojen pelko eli agorafobia oli heillä tavallista yleisempi.

Osa lapsista oli joutunut sekä kiusaamisen kohteeksi että kiusannut muita, ja kiusattujen tapaan myös he oireilivat monella tapaa. Useilla kiusaajilla, jotka eivät olleet myös uhreja, todettiin myöhemmin antisosiaalinen persoonallisuushäiriö.

Yhdysvaltalaisten tulokset osoittavat, että lapsille kiusaaminen ei ole vain ikävä osa lapsuutta, vaan uhreille se voi aiheuttaa vakavia ja pysyviä psyykkisiä haittoja.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä JAMA Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Psychiatry 2013;doi:10.1001/jamapsychiatry.2013.504)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1654916#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje