Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskaudenaikaiset omega-3-lisät tuskin vaikuttavat lapsen kehitykseen

Raskaudenaikaiset omega-3-lisät tuskin vaikuttavat lapsen kehitykseen

Australialaistutkimuksen mukaan omega-3-valmisteiden syöminen raskauden aikana ei todennäköisesti edistä lapsen hermoston tai silmien kehitystä. Näyttö mahdollisista hyödyistä on tutkimuksen perusteella niin riittämätön, ettei omega-3-valmisteita voi suositella tähän tarkoitukseen.

Omega-3-rasvahappovalmisteiden on ajateltu edistävän lapsen kehitystä, koska etenkin DHA-rasvahapot ovat tärkeitä sikiön hermoston ja silmien kehitykselle.

Nyt julkaistut tulokset viittaavat siihen, etteivät raskaudenaikaiset omega-3-rasvahappolisät paranna lasten kielellisiä tai älyllisiä kykyjä, motorisia taitoja tai näkökykyä. Muutamassa tutkimuksessa pieni parannus tosin havaittiin 2–5-vuotiaiden älykkyystesteissä, mutta tulokset saattoivat yhtä hyvin johtua sattumasta. Tulokset perustuvat yhdentoista satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin.

Tulostensa pohjalta tutkijat toteavat, ettei nykyinen tutkimustieto riitä omega-3-rasvahappolisien hyötyjen vahvistamiseen. Tähän mennessä aiheesta tehdyt tutkimukset ovat kuitenkin menetelmällisesti niin puutteellisia, ettei raskauden aikana syötyjen omega-3-rasvojen mahdollisia hyötyjä lapsille voi täysin kieltääkään.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;DOI:10.3945/ajcn.112.045781)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/01/30/ajcn.112.045781.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje