Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla C-vitamiinista hyötyä flunssaa vastaan

C-vitamiinista hyötyä flunssaa vastaan

Flunssalta tuskin voi täysin suojautua, mutta C-vitamiinin avulla sen oireita voi hieman lyhentää. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella C-vitamiinilisät saattavat myös pienentää flunssan riskiä kovan fyysisen rasituksen aikana.

Arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston katsauksessa käytiin läpi kaikki C-vitamiinin flunssavaikutuksia selvittäneet tutkimukset, ja niiden perusteella C-vitamiinin avulla aikuiset voivat lyhentää flunssiaan noin 8 prosenttia ja lapset 14–18 prosenttia. Käytännössä tämä merkitsee noin yhtä päivää. Oireet myös saattavat hieman lievittyä C-vitamiinin avulla.

Säännöllinen C-vitamiinilisien käyttö ei tutkimusten perusteella ehkäise flunssaa normaalioloissa, mutta maratoonareilla, sotilailla ja hiihtäjillä tehdyt kokeet viittaavat siihen, että kovan rasituksen aikana C-vitamiini voi puolittaa riskin sairastua flunssaan.

Tutkijat pitävät tutkimusnäyttöä riittävänä, jotta C-vitamiinin todella voi sanoa lievittävän flunssaoireita. C-vitamiini on turvallinen vitamiini, joten vaikka sen flunssavaikutus on vähäinen, voi vitamiinilisiä huoletta kokeilla flunssaoireiden lievittämiseen. Jos C-vitamiininsa hankkii hedelmistä, marjoista ja vihanneksista, saa samalla myös niiden muut terveyshyödyt.

Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2013;DOI:10.1002/14651858.CD000980.pub4)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000980.pub4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje