Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ravintolaruoka heikentää lapsen ruokavaliota

Ravintolaruoka heikentää lapsen ruokavaliota

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ravintoloissa usein syövät lapset ja nuoret saavat helposti liikaa suolaa, sokeria ja kovia rasvoja. Havainto koskee hampurilaispaikkoja ja muita pikaruokaravintoloita, mutta myös ns. tavallisia ravintoloita.

Tutkimuksen perusteella päivinä, jolloin lapset ja nuoret syövät pikaruokaa tai käyvät ravintolassa, he saavat ruoastaan myös enemmän energiaa, mikä voi lisätä liikakiloja. Etenkin näin käy teini-ikäisille. Heidän energiansaantinsa nousi noin 300 kilokaloria päivinä, jolloin he söivät ulkona. Merkittävä osa lisäenergiasta tuli sokeroiduista limuista ja muista sokerijuomista.

Pikaruokaa syömällä lapset ja nuoret tulevat nauttineensa myös noin 7–14 grammaa enemmän rasvaa kuin muina päivinä. Teini-ikäisillä myös suolan ja proteiinin saanti kasvavat.

Sokerit, suola, rasvat ja energiansaanti kasvoivat myös päivinä, jolloin osallistujat söivät tavallisissa ravintoloissa. Etenkin tämä havaittiin pienituloisissa perheissä. Teinien kohdalla suuri vaikutus oli myös sillä söivätkö he pikaruokansa kotona vai ulkona. Ulkona syödessään he joivat sokerilimuja kaksinkertaisen määrän.

Tulokset perustuvat JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistuun tutkimukseen, jossa käytettiin 4 700:n 2–11-vuotiaan ja 4 700:n 12–19-vuotiaan ravitsemustietoja. Ravitsemustietoja kerättiin osallistujilta tai heidän vanhemmiltaan kahteen eri otteeseen.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Pediatrics 2013;167:14–20)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1389390#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje