Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Auringonvalo saattaa pienentää nivelreuman riskiä

Auringonvalo saattaa pienentää nivelreuman riskiä

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan auringonvalo ja erityisesti auringon UVB-säteily voivat pienentää riskiä sairastua nivelreumaan. Mahdollinen selitys yhteydelle on D-vitamiini, jota saamme pääasiassa auringonvalosta.

Havainnot perustuvat kahteen pitkäaikaiseen tutkimukseen, joissa yhteensä yli 220 000 naista seurattiin 20–30 vuoden ajan. Tutkimusten aikana 1 300 naista sairastui nivelreumaan.

Kun tutkijat selvittivät miten paljon naiset olivat keskimäärin altistuneet auringon UVB-säteilylle lapsuudessaan, nuoruudessaan sekä myöhemmin elämässään, he havaitsivat nivelreuman riskin pienimmäksi naisilla, joiden asuinseuduilla altistus on runsasta. UVB-altistus arvioitiin huomioimalla asuinseudun leveysaste, korkeus merenpinnasta sekä keskimääräinen pilvisyys. Menetelmää on käytetty muun muassa ihosyöpäriskin arvioinnissa.

Yhteyttä ei havaittu nuoremmissa ikäluokissa, ja se rajoittui vain vanhempiin naisiin, jotka olivat 30–55-vuotiaita vuonna 1976 seurannan alkaessa. Mahdollisesti nuoremmat naiset käyttävät enemmän aurinkovoiteita, mikä vähentää ihon UVB-altistusta, tutkijat arvelevat.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat aiempia havaintoja, joiden mukaan nivelreumariski vaihtelee asuinpaikan ja etenkin leveysasteen mukaisesti. Myös monet muut autoimmuunisairaudet, kuten MS-tauti ja nuoruustyypin diabetes, ovat hieman yleisempiä seuduilla, joissa aurinkoaltistus jää vähäiseksi.

Kaiken kaikkiaan auringonvalon vaikutus sairastumisriskeihin on kuitenkin pieni, joten mahdollinen hyöty kannattaa suhteuttaa ihosyöpäriskiin, joka runsaaseen auringonottoon aina liittyy.

Tulokset julkaistiin Annals of the Rheumatic Diseases -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of the Rheumatic Diseases 2013;DOI:10.1136/annrheumdis-2012-202302)
http://ard.bmj.com/content/early/2013/01/23/annrheumdis-2012-202302.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje