Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Raskausverenpaine ennustaa sydänsairauksia ja munuaistautia

Raskausverenpaine ennustaa sydänsairauksia ja munuaistautia

Suomalaistutkimuksen mukaan kohonnut verenpaine raskauden aikana voi olla merkki tulevien sydän- ja munuaistautien riskistä. Laajaan suomalaisaineistoon perustuvat havainnot viittaavat siihen, että riskit ovat suuremmat kuin aiemmin on tiedetty.

Tutkijat selvittivät raskausajan verenpaineen ja myöhempien sairastumisten yhteyttä seuraamalla 10 000 vuonna 1966 raskaana ollutta suomalaisnaista keskimäärin 39 vuoden ajan.

Rekisteritietojen avulla tutkijat havaitsivat korkeasta verenpaineesta raskauden aikana kärsineiden sairastuvan muita todennäköisemmin iskeemisiin sydänsairauksiin, sydänkohtauksiin, sydämen vajaatoimintaan, aivoinfarkteihin, munuaistautiin sekä diabetekseen. He olivat myös alttiimpia menehtymään sydänvaivoihin, tulokset osoittivat.

Yhteys liittyi nimenomaan raskauden aikana ensimmäistä kertaa todettuun verenpaineen kohoamiseen, ja se havaittiin riippumatta naisten iästä, painosta ja monista riskitekijöistä, jotka voisivat selittää sairastumisriskit. Näin ollen raskaudenaikainen verenpaineen nousu kannattaisi huomioida arvioitaessa naisten terveysriskejä. Todennäköisesti näitä riskejä voidaan myös pienentää hoidolla.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2013;127:681–690)
http://circ.ahajournals.org/content/127/6/681.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje