Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Internetin lääkelistat eivät takaa turvallista raskautta

Internetin lääkelistat eivät takaa turvallista raskautta

Yhdysvaltalaistutkijat varoittavat raskaana olevia naisia luottamasta Internetin turvallisten lääkkeiden listoihin. Heidän tutkimuksensa mukaan monilla sivustoilla turvallisiksi luokitellaan lääkkeitä, joiden sikiövaikutuksista ei ole tieteellistä tutkimustietoa.

Tutkimuksessaan tutkijat kävivät läpi 25 internetsivustoa, joilta löytyi listoja lääkkeistä, joiden väitettiin olevan turvallisia raskauden aikana. Sivustoilla mainittiin 254 eri valmistetta.

Nämä valmisteet sisälsivät 103 eri lääkeainetta, joiden turvallisuutta oli selvitetty viranomaisten toimesta. Sivustoilla nämä kaikki lääkeaineet luokiteltiin turvallisiksi, mutta niistä 42 prosenttia oli kuitenkin sellaisia, joiden turvallisuutta asiantuntijat eivät kyenneet määrittelemään. Joko niiden haitoista tai turvallisuudesta ei ollut lainkaan tutkimustietoa, tai tieto oli liian niukkaa johtopäätösten tekemiseen.

Tulostensa perusteella tutkijat varoittavat, ettei kenenkään pitäisi tehdä päätöksiä lääkityksistä vain Internetin lääkelistojen perusteella. Jotta lääkitysten mahdolliset haitat ja hyödyt voi punnita parhaan mahdollisen tiedon perusteella, asiassa kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Pharmacoepidemiology and Drug Safety -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pharmacoepidemiology and Drug Safety 2013;DOI: 10.1002/pds.3410
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pds.3410/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje