Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Myös sokerittomia limuja suosivat diabeteksen vaarassa

Myös sokerittomia limuja suosivat diabeteksen vaarassa

Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat voivat osaltaan altistaa aikuistyypin diabetekselle, mutta tuoreiden tutkimustulosten perusteella myös paljon keinotekoisesti makeutettuja limuja juovat saattavat olla suurentuneessa diabetesvaarassa.

American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 66 000 naisen neljätoistavuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 1 400 naista sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Kun tutkijat vertasivat naisia virvoitusjuomien kulutuksen perusteella, aikuistyypin diabetes kehittyi selvästi todennäköisemmin naisille, jotka joivat eniten virvoitusjuomia kuin naisille, jotka eivät juoneet niitä lainkaan. Yhteys koski sekä sokerilla että keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja virvoitusjuomia.

Tutkijat eivät tässä vaiheessa pysty sanomaan miltä osin yhteys johtuu keinotekoisesti makeutetuista virvoitusjuomista ja miten paljon ilmiö selittyy niitä juovien muilla ominaisuuksilla.

Sokerilimujen kohdalla yhteys välittyi osin lihavuudella, mutta myös sokerittomia juomia suosivien diabetekset liittyivät usein liikakiloihin. Tämän vuoksi on mahdollista, että juomien sijaan ylipainoisuus ja muut diabeteksen riskitekijät ovat nyt havaitun diabetesriskin takana. On esimerkiksi mahdollista, että suurentuneessa diabeteksen vaarassa olevat alkavat suosia sokerittomia limuja, koska haluavat pienentää sairastumisriskiään.

Jotta sokerittomien virvoitusjuomien mahdolliset diabetesvaikutukset todella selviävät, on asiaa tutkittava vielä lisää laadukkaissa satunnaistetuissa tutkimuksissa, tutkijat suosittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013;DOI:10.3945/ajcn.112.050997)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/01/30/ajcn.112.050997.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje