Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hyvä kunto keski-iässä pienentää dementian vaaraa

Hyvä kunto keski-iässä pienentää dementian vaaraa

Liikunnalliset ja hyväkuntoiset keski-ikäiset voivat odottaa välttyvänsä dementialta todennäköisemmin, tai ainakin sairastuvansa siihen myöhemmin kuin fyysisesti huonossa kunnossa olevat.

Tieto perustuu lähes 20 000 miehen ja naisen terveystietoihin, jotka kerättiin keskimäärin 25 vuoden seurannan aikana. Osallistujien fyysinen kunto oli selvitetty juoksumattotesteissä.

Kun tutkijat vertasivat heikoimmassa kunnossa olevia parhaassa fyysisessä kunnossa oleviin, hyväkuntoisten riski sairastua dementiaan seuraavien 25 vuoden aikana oli 36 prosenttia pienempi.

Yhteys havaittiin terveillä sekä osallistujilla, jotka olivat sairastuneet aivohalvaukseen. Tutkijat pitävät tätä viitteenä siitä, että hyvä fyysinen kunto ehkäisee dementiaa riippumatta aivoverenkierron sairauksista. Todennäköisesti yhteys johtuukin liikunnan monista eri terveyshyödyistä, jotka myös pienentävät dementian riskiä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2013;158:162–168)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1567851

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje