Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mielenterveyspotilaat ovat alttiita keuhkokuumeille

Mielenterveyspotilaat ovat alttiita keuhkokuumeille

Skitsofreniaa tai muita vakavia mielen sairauksia potevat sairastuvat moniin fyysisiin sairauksiin muuta väestöä todennäköisemmin. Sama koskee myös keuhkokuumeita, tuore tutkimus osoittaa.

Thorax-lehden julkaisemat tulokset viittaavat siihen, että sairaalahoitoa mielenterveysongelmiinsa tarvitsevien riski sairastua keuhkokuumeeseen on noin kaksinkertainen verrattuna samanikäisiin, joilla ei ole vastaavia mielenterveysongelmia.

Mielenterveyspotilaiden keuhkokuumeriski säilyi korkeana useita vuosia sairaalahoidon jälkeenkin, joten keuhkokuumeet eivät rajoittuneet vain sairaalajaksoon. Tutkijat epäilevät yhteyden johtuvan potilaiden elintavoista ja riskitekijöistä.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, etteivät mielenterveysongelmaiset pääse hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta. Mielenterveyspotilaat kuolevat Suomessa 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kahden rekisteritutkimuksen aineistoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Thorax 2013;68:171–176)
http://thorax.bmj.com/content/68/2/171.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje