Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kortisonipistokset eivät auta tenniskyynärpäähän

Kortisonipistokset eivät auta tenniskyynärpäähän

Tenniskyynärpäätä ei kannattaisi hoitaa kortisonipistoksilla, sillä oireiden lievittämisen sijaan kortisonipistokset saattavat jopa heikentää potilaan tilannetta. Hoitotulokset eivät myöskään muutu, vaikka kortisonipistosten lisäksi potilas saisi fysioterapiaa, australialaistutkimus osoittaa.

Australialaistutkijoiden tulokset perustuvat 165 tenniskyynärpääpotilaan satunnaistettuun tutkimukseen, jossa osa potilaista sai kortisonipistoksen, osa lumepistoksen, osa kortisonipistoksen ja fysioterapiaa ja osa lumepistoksen ja fysioterapiaa.

Kun vuoden kuluttua hoidoista tutkijat vertasivat kortisonia saaneita lumepistoksen saaneisiin, oireet olivat parantuneet paremmin lumeryhmässä. Tenniskyynärpää myös uusiutui lumeryhmässä harvemmin kuin kortisoniryhmässä. Tulokset pysyivät samoina vaikka potilaat olisivat lisäksi saaneet fysioterapiaa.

Pelkkä fysioterapia ilman kortisonipiikkiä sen sijaan lievitti oireita neljän viikon seurannassa ja myös pitemmällä aikavälillä. Tällöinkin potilaat tosin saivat lumepistoksen, joten on vaikea sanoa miten paljon tämä johtui lumevaikutuksesta ja miten paljon fysioterapiasta.

Australialaisten tulokset viittaavat vahvasti siihen, ettei kortisonipistoksista ole apua tenniskyynärpäätä poteville. Havainto on linjassa aiempien tutkimusten kanssa. Niissä kortisoni on lievittänyt kipua hetkellisesti, mutta lisännyt kipuilua myöhemmin.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2013;309:461–469)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1568252#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje