Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Valtimot alkavat rasvoittua jo kolmekymppisenä

Valtimot alkavat rasvoittua jo kolmekymppisenä

Miesten sepelvaltimoissa on sydän- ja verisuonitaudeille altistavia muutoksia jo pari-kolmekymppisenä, vaikka heillä ei vielä olisi sydänoireita. Valtimomuutoksia ennustavat tutut riskitekijät – ylipaino, verenpaine ja kolesteroliongelmat.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot viittaavat myös siihen, että ainakin Yhdysvalloissa nuorten miesten sepelvaltimot ovat nykyään paremmassa kunnossa kuin takavuosina.

Tiedot perustuvat Yhdysvaltojen ja Irakin välisissä sodissa vuosina 2001–2011 kuolleen 3 800 yhdysvaltalaissotilaan ruumiinavaustietoihin. Samanlaisia ruumiinavaustutkimuksia on jo Vietnamin ja Korean sodan ajoilta, joten tutkijat pystyivät vertaamaan havaintojaan aiempiin, samantyyppisessä väestössä tehtyihin tuloksiin.

Sotilaat olivat keskimäärin 25-vuotiaita kuollessaan, ja ruumiinavausten perusteella heistä 8 prosentilla oli sepelvaltimoissa ateroskleroosia eli sydäntaudeille altistavia rasvakovettumia. Ateroskleroosi oli edennyt pitkälle runsaalla 2 prosentilla.

Verrattuna parikymppisiin sotilaisiin ateroskleroosi oli yleisempää kolmekymppisillä ja vanhemmilla sotilailla. Myös korkea verenpaine, haitallisen kolesterolin runsaus sekä ylipaino sotilaspalveluksen alkaessa ennustivat ateroskleroosia. Näin ollen sydän- ja verisuonitautien perinteiset riskitekijät alkavat nostaa sairastumisriskiä jo varhain, tulokset osoittavat.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:2577-2583)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1487497#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje