Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eteisvärinä vaarallisin alle 65-vuotiaille

Eteisvärinä vaarallisin alle 65-vuotiaille

Eteisvärinä-rytmihäiriö on ruotsalaistutkijoiden mukaan suurempi riski alle 65-vuotiaille kuin kahdeksankymppisille potilaille. Myös naisten riski menehtyä eteisvärinään ja siihen liittyviin sairauksiin on suurempi kuin miesten, ruotsalaisten tulokset osoittavat.

European Heart Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 270 000 eteisvärinäpotilaan ja 540 000 terveen samanikäisen rekisteritietoihin.

Kun eteisvärinäpotilaita verrattiin terveisiin, heidän kuolleisuutensa havaittiin odotetusti suuremmaksi. Alle 65-vuotiaiden eteisvärinäpotilaiden suhteellinen riski menehtyä sairautensa vuoksi oli kuitenkin suurin. Tämä havaittiin sekä miehillä että naisilla, mutta naisten kuolleisuus oli suurempaa kuin miesten.

Eteisvärinäpotilaat menehtyivät etenkin kasvaimiin, munuaisten vajaatoimintaan ja keuhkoahtaumatautiin, mutta myös itse eteisvärinään liittyi suurentunut riski menehtyä seurannan aikana.

Eteisvärinä on yleinen rytmihäiriö, joka ilmenee sydämen tykytyksenä, hengenahdistuksena ja väsymyksenä. Eteisvärinää on joka kymmenennellä yli 65-vuotiaalla ja se yleistyy iän myötä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2013;DOI:10.1093/eurheartj/ehs469)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2013/01/14/eurheartj.ehs469.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje