Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaikenlainen liikunta alentaa verenpainetta

Kaikenlainen liikunta alentaa verenpainetta

Kestävyysliikunta ja lihasharjoittelu kummatkin auttavat alentamaan verenpainetta, australialaistutkimus osoittaa, mutta niiden vaikutukset voivat olla hieman erilaisia. Erityisen tehokasta näyttäisi olevan niin sanottu isometrinen lihasharjoittelu.

Australialaisten tulokset perustuvat 93 liikuntatutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin.

Analyysin perusteella kestävyysliikunta, kuten jumppa tai lenkkeily, alentaa etenkin korkeasta verenpaineesta kärsivien verenpainetta. Perinteinen lihasharjoittelu oli tehokkaimmillaan potilailla, joiden verenpaine oli lievästi kohonnut, mutta ei vielä täyttänyt varsinaisen verenpainetaudin kriteereitä.

Verenpaine aleni kaikilla tutkituilla liikuntamuodoilla, mutta suurin vaikutus oli isometrisellä lihasharjoittelulla, jossa lihaksia vahvistetaan staattisesti pitämällä niitä jännitettyinä esimerkiksi pysymällä punnerrusasennossa paikallaan. Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että isometristä harjoittelua tutkittiin vain muutamassa tutkimuksessa, joten siitä on vaikea vetää kovin varmoja johtopäätöksiä.

Yhdessä havainnot joka tapauksessa vahvistavat käsitystä liikunnan terveellisyydestä ja kyvystä alentaa verenpainetta. Erot eri liikuntamuotojen välillä olivat pieniä, joten todennäköisesti verenpainetta voi alentaa millä tahansa liikunnalla.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Association 2013;2:e004473)
http://jaha.ahajournals.org/content/2/1/e004473.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje