Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydäntauti saattaa sumentaa ajattelua

Sydäntauti saattaa sumentaa ajattelua

Sydänsairauksia potevien ajattelu, kielelliset taidot ja päättelykyky voivat heiketä tavallista nopeammin, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Sydänpotilaiden muisti näyttäisi silti toimivan yhtä hyvin kuin muidenkin.

Yhdysvaltalaisten tutkimuksessa lievä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä kehittyi noin 9 prosentille sydänpotilaista, mutta vain runsaalle 4 prosentille verrokeista. Erityisesti tämä koski naisia.

Kognitiivisten mielentoimintojen heikentyessä yleensä myös muisti heikkenee. Näin ei ollut tässä tutkimuksessa, mutta tutkijat uskovat nyt todettujen muutosten ennakoivan myös muistiongelmia. Tämän vuoksi sydänsairauksien ehkäisy ja hoitaminen voisi vähentää myös muistisairauksia. Samaan viittaavia havaintoja on tehty aiemminkin.

Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja ne perustuvat 2 700:n 70–89-vuotiaan miehen ja naisen seurantietoihin puolentoista vuoden ajalta.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Neurology 2013; doi:10.1001/jamaneurol.2013.607)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1560008#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje