Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Metabolinen oireyhtymä yleinen kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla

Metabolinen oireyhtymä yleinen kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevat ovat alttiita sairastumaan myös metaboliseen oireyhtymään, joka suurentaa mm. sydäntautien vaaraa. Tuoreen tutkimuksen mukaan metabolinen oireyhtymä kehittyy etenkin psykoosilääkkeitä käyttäville potilaille.

Terveeseen väestöön verrattuna kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevista noin kaksi kertaa useampi potee metabolista oireyhtymää. Metabolisen oireyhtymän kriteerit täyttää vyötäröltään lihava, jolla on lisäksi vähintään kaksi seuraavista muutoksista: korkea verenpaine, häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus veressä tai suuri triglyseridirasvojen pitoisuus.

Metabolinen oireyhtymä oli yleinen etenkin potilailla, joita hoidettiin psykoosilääkkeillä. Havainto ei ole yllättävä, sillä psykoosilääkitykset on yhdistetty aineenvaihdunnallisiin ongelmiin sekä metaboliseen oireyhtymään useissa tutkimuksissa.

Kaksisuuntaiselle mielialahäiriölle on ominaista vuorottelevat masennus- ja maniajaksot. Jaksojen välillä henkilö voi olla täysin oireeton. Sairaus tunnetaan myös maanisdepressiivisenä häiriönä.

Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen. Se tietää huomattavaa sydän- ja verisuonitautien sekä aikuistyypin diabeteksen riskiä.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä. Tulokset perustuvat 81 tutkimuksen yhteisanalyysiin ja 7 000 potilaan tietoihin.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2013;DOI:10.1176/appi.ajp.2012.12050620)
http://ajp.psychiatryonline.org/Article.aspx?ArticleID=1566974

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje