Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Erektio-ongelmat merkki sydäntautiriskistä

Erektio-ongelmat merkki sydäntautiriskistä

Erektiovaikeuksista kärsivät miehet ovat muita alttiimpia sairastumaan moniin sydänoireisiin, australialaistutkimus vahvistaa. Monilla miehillä erektio-ongelmat voivat olla ensimmäinen vihje verisuonten muutoksista, jotka vähitellen johtavat sydänkohtauksiin ja muihin sydänoireisiin.

Tulosten perusteella miehen riski sairastua sydänoireisiin tai kuolla niihin kasvaa sitä mukaa mitä pahempia hänen erektio-ongelmansa ovat. Myös muista kuin sydänsyistä johtuvat kuolemat olivat erektio-ongelmaisilla yleisempiä 2–3-vuotisen seurannan aikana.

Erektio-ongelmiin liitetyt riskit eivät selittyneet potilaiden iällä tai monilla muilla erektio-ongelmille ja sydänoireille altistavilla riskitekijöillä. Yhteys todettiin yhtä lailla terveillä sekä miehillä, jotka olivat jo sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkijat korostavat, etteivät erektiovaikeudet itsessään suurenna sydänoireiden vaaraa, vaan niiden kummankin taustalla on samoja verisuonimuutoksia, joista erektio-ongelmat ovat ensimmäisiä merkkejä. Näin ollen verisuonten terveyttä vaalimalla miehet voivat todennäköisesti ehkäistä myös erektiovaikeuksia.

Australialaisten tulokset perustuvat 95 000 yli 45-vuotiaan miehen 2–3-vuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 7 900 miestä joutui sairaalahoitoon sydänoireiden takia ja 2 300 menehtyi sydänperäisiin tai muihin kuolinsyihin. Erektio-ongelmia oli 2 prosentilla 45–54-vuotiaista, 7 prosentilla 55–64-vuotiaista, 20 prosentilla 65–74-vuotiaista ja 75 prosentilla yli 85-vuotiaista.

Uutispalvelu Duodecim
(PLOS Medicine 2013;10:e1001372)
http://www.plosmedicine.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pmed.1001372

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje