Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Koeputkihedelmöitykseen liittyy veritulppien vaara

Koeputkihedelmöitykseen liittyy veritulppien vaara

Koeputkihedelmöityksellä raskaaksi tulevat naiset ovat tavallista alttiimpia keuhko- ja laskimoveritulpille, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Veritulppien riski suurenee myös normaaleissa raskauksissa, mutta koeputkihedelmöitykseen liittyvä riski on suurempi. Todennäköisesti riskit johtuvat hedelmöityshoitoon kuuluvasta estrogeenilääkityksestä, jonka tiedetään lisäävän veritulppien vaaraa.

Tulosten perusteella kymmenestätuhannesta koeputkihedelmöityksellä raskaaksi tulleesta keskimäärin 42 sairastuu laskimoveritulppaan raskauden aikana, kun ilman hoitoja raskaaksi tulleista sairastuu keskimäärin 25 kymmenestätuhannesta.

Keuhkoveritulppien riski rajoittuu vain raskauden ensimmäiseen kolmannekseen, mutta ero koeputkiraskauksien ja normaalien raskauksien välillä on suuri. Kymmenestätuhannesta koeputkihedelmöityksellä raskaaksi tulleesta keskimäärin kolme sairastuu raskauden alkupuolella, mutta normaali raskaus johtaa keuhkoveritulppaan vain neljässä raskaudessa sadastatuhannesta.

Tutkijat pitävät tuloksiaan huolestuttavina, sillä vaikka keuhkoveritulppien riski on käytännössä pieni, keuhkoveritulppia on vaikea havaita, ja ne ovat suurin yksittäinen äitien kuolinsyy raskauden aikana. Tämän vuoksi koeputkihedelmöitykseen hakeutuvat naiset voisivat hyötyä veritulppia ehkäisevästä lääkityksestä etenkin, jos heillä on valmiiksi riskitekijöitä, jotka suurentavat veritulppien vaaraa.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa. Tulokset perustuvat 23 000 koeputkihedelmöityksellä raskaaksi tulleen naisen sekä 120 000 verrokin rekisteritietoihin vuosilta 1990–2008.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:e8632)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.e8632

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje