Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Parisuhde suojaa miehiä ja naisia sydänkohtauksilta

Parisuhde suojaa miehiä ja naisia sydänkohtauksilta

Vakituisessa parisuhteessa elävät miehet ja naiset säästyvät sydänkohtauksilta huomattavasti todennäköisemmin kuin naimattomat ja yksin asuvat, suomalaistutkimus osoittaa. Myös sydänoireista johtuvat kuolevat ovat heillä harvinaisempia.

Suuren FINAMI-sydänkohtausrekisterin aineistot osoittavat sydänoireet noin 60 prosenttia yleisemmiksi naimattomilla miehillä ja naisilla kuin naimisissa olevilla kaikissa ikäryhmissä. Tämä havaittiin kymmenen vuoden seurannan aikana.

Erot olivat vieläkin suurempia, kun tutkijat tarkastelivat osallistujien kuolleisuutta sairastumista seuraavien 28 päivän ajalta. Yhden vuoden aikana sadastatuhannesta 65–74-vuotiaasta naimisissa olevasta miehistä noin 900 menehtyy sydänoireeseen kuukauden sisällä sairastumisesta, kun naimattomista samanikäisistä menehtyy lähes 1 800. Naimisissa olevista naisista kuolee puolestaan 250 ja naimattomista lähes 500.

Naimattomuus ennustaa myös nuorempien, 35–64-vuotiaiden kuolleisuutta, tulokset osoittavat.

Tulokset eivät paljasta mikä parisuhteessa sydänoireilta suojaa, mutta aiempien tutkimusten perusteella vaihtoehtoja on useita. Parisuhteessa olevat saattavat esimerkiksi elää terveellisemmin, noudattaa hoito-ohjeita ja lääkityksiä paremmin ja hakeutua hoitoon aikaisemmin kuin naimattomat ja yksinasuvat.

Tutkimusryhmää johti Aino Lammintausta Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Preventive Cardiology 2013)
http://cpr.sagepub.com/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje