Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kasvissyöjät kolmanneksen pienemmässä sydäntautiriskissä

Kasvissyöjät kolmanneksen pienemmässä sydäntautiriskissä

Kasvisruokavaliota noudattavat välttyvät sydän- ja verisuonitaudeilta selvästi todennäköisemmin kuin lihaa ja kalaa syövät, Oxfordin yliopiston tutkimus osoittaa. Todennäköisesti tämä johtuu kasvissyöjien alemmasta verenpaineesta ja paremmista kolesteroliarvoista.

Tutkimus perustuu 45 000 vapaaehtoisen terveystietoihin, joita kerättiin 1990-luvulta vuoteen 2009. Osallistujista 35 prosenttia oli kasvissyöjiä, mikä on tutkimuksissa poikkeuksellisen paljon. Tämän ansiosta tutkijat pystyivät tekemään tarkkoja arvioita kasvisruokavalion vaikutuksista.

Kun kasvissyöjiä verrattiin sekaravintoa syöviin, kasvissyöjien riski joutua sydänoireiden takia sairaalahoitoon tai kuolla sydänoireisiin havaittiin 28 prosenttia pienemmäksi kuin lihaa ja kalaa syövien.

Tutkijat uskovat tämän selittyvän eroilla riskitekijöissä. Ainakin verenpaine ja kolesterolipitoisuus olivat kasvissyöjillä paremmalla tolalla, mikä todennäköisesti johtuu heidän ruokavaliostaan.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2013)
http://ajcn.nutrition.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje