Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuus lisää tyttöjen MS-taudin riskiä

Lihavuus lisää tyttöjen MS-taudin riskiä

MS-tauti on yleisin nuoria aikuisia vammauttava neurologinen sairaus, mutta lapsilla se on harvinainen. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ylipainon myötä MS-taudin riski saattaa kuitenkin suurentua myös lapsilla.

Tutkimusta varten tutkijat selvittivät 75 MS-tautia sairastavan 2–18-vuotiaan lapsen ja nuoren painoindeksit ajalta ennen sairastumista, ja vertasivat heitä yli 900 000 terveeseen samanikäiseen.

Kun tutkijat jakoivat lapset ryhmiin heidän painoindeksiensä perusteella, MS-tautiin sairastuneista 51 prosenttia todettiin ylipainoisiksi tai lihaviksi, mutta verrokkilapsista ylipainoisia tai lihavia oli vain 37 prosenttia.

MS-taudin riski suureni sitä enemmän mitä ylipainoisempi lapsi oli, mutta tämä havaittiin vain tytöillä. Poikien MS-riskiin lihavuus ei liittynyt.

Jos yhdysvaltalaisten havaitsema yhteys varmistuu lisätutkimuksissa, lihavuuden yleistyminen saattaa johtaa MS-taudin lisääntymiseen myös lapsilla ja nuorilla. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Sairauden syytä ei tunneta, mutta muun muassa lapsuuden virusinfektioita on epäilty. Myös perimällä on osansa sairastumisessa.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2013)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje