Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syvän unen vähentyminen saattaa häiritä iäkkään muistia

Syvän unen vähentyminen saattaa häiritä iäkkään muistia

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan uni ja etenkin syvän unen vähyys saattavat osaltaan selittää miksi uusien asioiden oppiminen vaikeutuu iän myötä. Tarkemmin sanottuna vastaus löytyy hitaista aivoaalloista.

Nature Neuroscience -lehdessä julkastut tulokset viittaavat siihen, että syvien unijaksojen aikana nämä hitaat aivoaallot kuljettavat muistijälkiä aivojen hippokampuksesta, joka toimii lyhytaikaisena muistivarastona, aivojen etuotsalohkoon, johon tieto varastoituu pitkäaikaisesti.

Hitaiden aivoaaltojen vähentyminen tai häiriintyminen voi kuitenkin johtaa siihen, että iäkkäiden muistijäljet juuttuvat hippokampukseen, missä ne jäävät uusien muistojen alle eivätkä tallennu pitkäaikaismuistiin.

Jos yhdysvaltalaisten havainnot varmistuvat uusissa tutkimuksissa, syvän hidasaaltounen vähentyminen saattaa selittää ainakin osan iäkkäiden muistiongelmista. Syvät unijaksot vähentyvät iän myötä luonnostaan 60. ikävuoden jälkeen. Tällöin unesta aiempaa suurempi osa on kevyttä NREM-unta.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature Neuroscience 2013:doi:10.1038/nn.3324)
http://www.nature.com/neuro/journal/vaop/ncurrent/abs/nn.3324.html

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje