Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Munuaisvaivat ennustavat eteisvärinäpotilaiden aivohalvauksia

Munuaisvaivat ennustavat eteisvärinäpotilaiden aivohalvauksia

Munuaisten toiminnan heikentyminen voi suurentaa eteisvärinä-rytmihäiriötä potevien vaaraa sairastua aivohalvauksiin, tutkijat ovat havainneet. Munuaisten toiminnan heikkeneminen saattaa olla jopa aiempien aivohalvausten veroinen riskitekijä, ja siksi se kannattaisi lisätä potilaiden riskiarviointiin.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset ovat merkittäviä, sillä vaikka eteisvärinää sairastavien tiedetään olevan alttiita aivohalvauksille, nykyiset riskimittarit selittävät alttiudesta vain noin puolet. Uusien ennustekijöiden tunnistaminen on tämän vuoksi tärkeää.

Tutkimus ei paljasta miksi munuaisten toiminnan huonontuminen lisää aivohalvausriskiä, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Munuaistoiminnan heikentyminen voi esimerkiksi kohottaa verenpainetta, joka on tunnettu aivohalvausten riskitekijä, tai altistaa aivohalvauksia aiheuttaville verenvuodoille.

Tulokset perustuvat aiempaan tutkimukseen, johon osallistuneet 14 000 suurentuneessa aivohalvausvaarassa olevaa eteisvärinäpotilasta sai aivohalvausten ehkäisyyn käytettäviä lääkkeitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2013;127:224–232)
http://circ.ahajournals.org/content/127/2/224.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje