Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää todisteita ASA-lääkkeiden silmähaitoista iäkkäille

Lisää todisteita ASA-lääkkeiden silmähaitoista iäkkäille

Säännöllinen Aspiriinin ja muiden asetyylisalisyylihappoa sisältävien lääkkeiden käyttö saattaa altistaa silmänpohjan ikärappeumalle, länsimaiden yleisimmälle näkövammaisuutta aiheuttavalle sairaudelle. Australialaistutkijoiden tulokset viittaavat riskin suurentuvan mitä pitempään asetyylisalisyylihappoa eli ns. ASA-lääkkeitä käyttää.

Säännöllisesti ASA-lääkkeitä käyttävän riski sairastua nesteiseen silmänpohjan ikärappeumaan viiden vuoden seurannan aikana oli noin 2 prosenttia, tulokset osoittivat. Viidentoista vuoden seurannassa riski nousi kuitenkin 9 prosenttiin. ASA-lääkkeitä epäsäännöllisesti käyttävistä sairastui vain 1 % ja 4 %.

Australialaisten tutkimus ei ole menetelmällisesti riittävän vahva, jotta sen perusteella voisi päätellä johtuuko nyt havaittu yhteys varmasti vain ASA-lääkityksistä. Viitteitä ASA-lääkkeiden ja nesteisen silmänpohjan ikärappeuman yhteydestä on tosin saatu aiemminkin. Nyt saadut tulokset eivät koske silmänpohjan ikärappeuman kuivaa muotoa.

Ennen kuin havainnot vahvistetaan lisätutkimuksissa, tutkijat eivät suosittele välttämään ASA-lääkityksiä silmänpohjan ikärappeuman vuoksi. Kuitenkin riskipotilaiden, joilla esimerkiksi on ikärappeuma jo yhdessä silmässä, kannattaa huomioida riski ja suhteuttaa se ASA-lääkityksen hyötyihin. Kenenkään ei silti pidä lopettaa lääkitystään keskustelematta asiasta lääkärinsä kanssa.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat 2 400 australialaisen seurantatietoihin. Viisitoistavuotisen seurannan aikana osallistujien silmät tutkittiin neljästi, ja niissä paljastui 63 nesteistä silmänpohjan ikärappeumaa. Joka kymmenes osallistuja käytti ASA-lääkkeitä säännöllisesti eli vähintään viikoittain edeltävän vuoden ajan.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.1583)
http://jama.jamanetwork.com/issue.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje