Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sikainfluenssarokotteet eivät lisänneet sikiökuolemia

Sikainfluenssarokotteet eivät lisänneet sikiökuolemia

Sikainfluenssa-rokotteet eivät norjalaistutkimuksen mukaan aiheuttaneet sikiökuolemia, vaikka niin aluksi pelättiin. Sikiökuoleman riski sen sijaan suureni naisilla, jotka sairastuivat influenssaan raskauden aikana.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä vuonna 2009 maailmalla levinnyt H1N1-sikainfluenssa tarttui raskaana oleviin naisiin erityisen herkästi. Tämän vuoksi raskaana olevia kannustettiin ottamaan rokote. Norjassa käytettiin pääasiassa Pandemrix-rokotetta, jota käytettiin myös Suomessa.

Tutkimuksen mukaan vuosina 2009–2010 Norjassa sattui viisi sikiökuolemaa tuhatta synnytystä kohden, mutta analyysin perusteella rokotteet eivät lisänneet niiden todennäköisyyttä. Influenssaan sairastuneiden raskaus sen sijaan päättyi sikiön kuolemaan lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin naisten, jotka eivät sairastuneet.

Rokotuksen raskauden keski- tai loppuvaiheissa ottaneet sairastuivat influenssaan selvästi muita naisia harvemmin. Tulosten perusteella rokotukset saattoivat myös pienentää sikiökuoleman todennäköisyyttä, mutta tältä osin havainnot olivat epävarmoja.

Norjalaisten havainnot ovat samansuuntaisia kuin aiempien, Tanskassa ja Kanadassa tehtyjen pienempien tutkimusten. Vaikuttaakin siltä, että influenssapandemian aikaiset rokotukset olivat turvallisia raskaana oleville ja saattoivat myös vähentää sikiökuoleman vaaraa.

Tutkimus ei käsitellyt Pandemrix-rokotteen muita haittavaikutuksia. Nykytiedon perusteella Pandemrix tai sen sisältämä tehosteaine aiheuttivat narkolepsiaa osalle rokotteen saaneista lapsista ja nuorista. Koska vain osa lapsista sairastui, on todennäköistä, että rokote lisäsi sairastumisriskiä yhdessä jonkin vielä tunnistamattoman tekijän kanssa.

Suomessa on raportoitu 144 Pandemrix-rokotuksen jälkeen ilmennyttä narkolepsiatapausta. Suomen lisäksi narkolepsiatapaukset lisääntyivät Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Ranskassa.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2013; 368:333–340)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1207210?query=featured_home#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje