Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä kontaktilajien aivohaitoista

Lisää näyttöä kontaktilajien aivohaitoista

Kontaktilajeissa sattuvat toistuvat aivotärähdykset ja törmäykset voivat vaurioittaa aivoja ja vuosien myötä johtaa muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymiseen. Yhteys on havaittu muun muassa ammattinyrkkeilijöillä, mutta tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa myös amerikkalaista jalkapalloa ammatikseen pelanneilla.

JAMA Neurology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa entisten pelaajien havaittiin pärjäävän verrokkeja huonommin etenkin testeissä, jotka mittasivat sanallista ja kielellistä muistia. Myös masennus oli heillä jonkin verran yleisempää.

Mielentoimintojen heikentymät ja masennus liittyivät myös muutoksiin aivojen valkoisessa aineessa, aivokuvaukset paljastivat. Lisäksi kuvauksissa näkyi verenkierron muutoksia aivojen alueilla, jotka on aiemmin yhdistetty mm. muistiongelmiin. Vastaavia muutoksia ei havaittu normaalimuistisilla pelaajilla, jotka eivät poteneet masennusta.

Amerikkalaista jalkapalloa ammattilaistasolla pelaavien havaittiin hiljattain myös kuolevan tavallista todennäköisemmin Alzheimerin tautiin, ALS-lihassairauteen ja mahdollisesti muihin keskushermostoa vahingoittaviin sairauksiin.

Tulokset perustuvat 34 keskimäärin 61-vuotiaan entisen ammattilaispelaajan sekä samanikäisten verrokkien tutkimuksiin. Aivokuvauksiin osallistui 26 pelaajaa ja yhtä monta verrokkia.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Neurology 2013;DOI:10.1001/2013.jamaneurol.340.)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1555584#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje