Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Huonokuuloisen muisti heikkenee nopeammin

Huonokuuloisen muisti heikkenee nopeammin

Muisti heikkenee luonnostaan iän myötä, mutta huonokuuloisilla tämä heikkeneminen saattaa olla tavallista nopeampaa. Havainnon tehneet yhdysvaltalaistutkijat eivät tiedä mistä yhteys johtuu, mutta havainnon avulla voi mahdollisesti tunnistaa henkilöitä, jotka ovat suurentuneessa riskissä sairastua dementiaan.

Tutkijoiden havainnot perustuvat lähes 2 000 keskimäärin 77-vuotiaan miehen ja naisen tutkimuksiin. Osallistujien muistia ja muita tiedollisia ja älyllisiä mielentoimintoja mitattiin vuosittain.

Kun tutkijat vertasivat huonokuuloisten ja normaalikuuloisten testituloksia, he havaitsivat huonokuuloisten tulosten heikentyvän selvästi nopeammin. Kuuden vuoden seurannan aikana huonokuuloisten muisti ja muut tiedolliset mielentoiminnot heikkenivät 30–40 prosenttia nopeammin ja varsinainen kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä todettiin heillä 24 prosenttia todennäköisemmin kuin normaalikuuloisilla.

Käytännössä luvut tarkoittavat sitä, että huonokuuloisten muisti ja muut tiedolliset ja älylliset mielentoiminnot heikkenevät kahdeksassa vuodessa saman verran kuin normaalikuuloisella yhdessätoista vuodessa.

Huonokuuloisuus on aiemmin yhdistetty myös varsinaisen dementian riskiin. Huono kuulo saattaa edistää dementoitumista esimerkiksi haittaamalla sosiaalista elämää ja vähentämällä ihmiskontakteja ja harrastuksia, joiden tiedetään ehkäisevän dementiaa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä. Tutkimuksen alussa 1 100 osallistujaa luokiteltiin huonokuuloisiksi.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Internal Medicine 2013;DOI:10.1001/jamainternmed.2013.1868)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1558452#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje