Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lasten rotavirusrokotukset vähentävät myös aikuisten sairastumisia

Lasten rotavirusrokotukset vähentävät myös aikuisten sairastumisia

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan lasten rokottaminen rotaviruksen aiheuttamia ripulitauteja vastaan vähentää myös aikuisten sairastelua. Tätä ennen rokotusten on tiedetty vähentävän myös rokottamattomien lasten ripuleita, mutta aikuisia koskeva havainto on uusi.

Suomessa rotavirusrokote on kuulunut pikkulasten rokotusohjelmaan vuodesta 2009.

Tulokset julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä, ja niiden mukaan rokottamattomien chicagolaisaikuisten rotavirusripulit vähentyivät 50 prosenttia sen jälkeen, kun lapsia alettiin rokottaa rotavirusta vastaan. Tämä todettiin tutkimalla 3 500 aikuispotilaan ulostenäytteet, jotka oli otettu ennen rokotusohjelmaa ja sen aikana.

Ennen rokotusten aloittamista vuosina 2006–2007 noin 4 prosenttia aikuisten ulostenäytteistä sisälsi rotaviruksia, mutta vuosina 2008–2010, jolloin rokotukset oli jo aloitettu, rotaviruksia löytyi enää 2 prosentista. Tämä havaittiin ripulin takia lääkäriin hakeutuneilla aikuisilla riippumatta siitä jäivätkö he sairaalahoitoon vai sairastivatko kotona.

Tulokset eivät osoita, että aikuisten rotavirusripulit vähenivät ainoastaan lasten rokotusten ansiosta, mutta tämä on todennäköisin selitys muutokselle. Näin ollen rotavirusrokotteista todennäköisesti on luultua suurempi hyöty kaikenikäisille.

Uutispalvelu Duodecim
(Clinical Infectious Diseases 2013;DOI:10.1093/cid/cis1010)
http://cid.oxfordjournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje