Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaikki beetasalpaajat yhtä hyviä sydämen vajaatoimintaa sairastaville

Kaikki beetasalpaajat yhtä hyviä sydämen vajaatoimintaa sairastaville

Sydämen vajaatoimintaa potevat hyötyvät beetasalpaajalääkkeistä, mutta lääkärit eivät ole olleet varmoja mikä beetasalpaaja olisi potilaille paras. Tuoreen tutkimuksen mukaan lääkärit voivat kuitenkin valita minkä tahansa beetasalpaajan. Ne kaikki ovat yhtä tehokkaita, tutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat suurimpaan tästä aiheesta tehtyyn meta-analyysiin, jossa yhdistettiin 21 laatukriteerit täyttävän tutkimuksen aineistot. Tutkimuksissa beetasalpaajia oli verrattu lumevalmisteisiin tai toisiin beetasalpaajiin.

Yhdessä analysoituna aineistot osoittivat, että kaikki beetasalpaajat pidensivät potilaiden elinikää yhtä hyvin. Eroja ei ollut myöskään siinä, miten paljon eri beetasalpaajat tehostivat sydämen pumppauskykyä.

Havainnot ovat tervetulleita, sillä niiden perusteella sydämen vajaatoiminta hoituu yhtä hyvin lääkittiin potilasta millä beetasalpaajalla tahansa. Näin ollen lääkärit voivat huoletta määrätä potilailleen esimerkiksi halvimman lääkkeen. On silti mahdollista, että jotkin lääkkeet sopivat toisille potilaille paremmin kuin toisille esimerkiksi haittavaikutusten osalta.

Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f55)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f55

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje