Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terapia voisi ehkäistä osan psykooseista

Terapia voisi ehkäistä osan psykooseista

Osa psykooseista saattaisi estyä, jos psykoosiriskissä olevat saisivat terapiaa ajoissa, tuore tutkimus osoittaa. Esimerkiksi skitsofreniaa edeltää usein 1–3 vuoden ennakoiva jakso, jolloin terapia voisi hyvinkin ehkäistä tai lykätä sairastumista.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa, ja ne perustuvat yhdentoista aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Analyysin tavoite oli selvittää pystyykö mikään tutkituista keinoista estämään psykooseja.

Analyysin perusteella erilaiset kognitiiviset käyttäytymisterapiat ja perheterapiat olivat ainoita, jotka vähensivät psykooseja potilailla, jotka olivat suuressa sairastumisvaarassa. Myös omega-3-rasvahappovalmisteet saattoivat pienentää sairastumisriskiä, mutta tämä havainto perustui vain yhteen pieneen tutkimukseen ja vaatii siksi lisätutkimusten varmistuksen.

Tutkijat huomattavat, etteivät käyttäytymisterapiaakaan koskevat havainnot ole aukottomia, mutta terapia vaikuttaa silti varteenotettavimmalta vaihtoehdolta psykoosien ehkäisyyn. Joka tapauksessa analyysin tulokset viittaavat siihen, että riskiryhmiin kuuluvien psykooseja voidaan todennäköisesti vähentää, jos apua annetaan riittävän varhain.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f185)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f185

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje