Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vitamiinipillerit eivät ehkäise sydän- ja verisuonitauteja

Vitamiinipillerit eivät ehkäise sydän- ja verisuonitauteja

Korealaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita vitamiinipillereiden ja antioksidanttivalmisteiden tehottomuudesta sydäntauteja vastaan. Havainto vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan terveet eivät saa vitamiinien terveyshyötyjä pillereistä. Hyödyt saadakseen vitamiinit pitää syödä vihanneksista, hedelmistä tai marjoista.

Tulokset perustuvat 50 kansainvälisen vitamiini- ja antioksidanttitutkimuksen yhteisanalyysiin, joka yhteensä kattoi lähes 300 000 ihmisen seurantatiedot. Osana tutkimuksia noin puolet osallistujista oli saanut vitamiinipillereitä tai antioksidanttivalmisteita ja puolet lumevalmisteita.

Yhteisanalyysissa ei löytynyt todisteita siitä, että vitamiini- ja antioksidanttivalmisteet olisivat estäneet sydän- ja verisuonitauteja terveiltä tai sydänoireita jo saaneilta. Vaikutuksia ei löytynyt myöskään erillisissä analyyseissa, joissa huomioitiin eri vitamiinit ja antioksidantit, niiden yhdistelmät, hoitojen pituus sekä monia muita tuloksiin vaikuttavia tekijöitä.

Korealaisten tulokset ovat vahva näyttö vitamiinipillereiden ja antioksidanttivalmisteiden hyödyttömyydestä sydänoireiden ehkäisyssä. Tutkijat pitävät silti mahdollisena, että pillerit pienentävät sairastumisriskiä henkilöillä, joilla on jonkin vitamiinin vajaus. Tällöinkin paras tapa olisi lisätä hedelmien, marjojen ja vihannesten syömistä, sillä niillä on myös muita terveellisiä vaikutuksia.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;f10)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f10

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje