Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Korkea verenpaine ehkä sittenkin dementiariski

Korkea verenpaine ehkä sittenkin dementiariski

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan korkea verenpaine voi suurentaa iäkkäiden riskiä sairastua dementiaan, jos heidän muistinsa ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat jo heikentyneet.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 1 400:n kognitiivista mielenheikentymää potevan verenpainemittauksiin. Tulokset viittaavat muistin ja muiden älyllisten ja tiedollisten toimintojen heikentyvän nopeammin henkilöillä, joiden systolinen verenpaine on pitkäaikaisesti yli 140 mmHg ja diastolinen verenpaine yli 90 mmHg.

Havaintojen perusteella vaikuttaa siltä, että korkea verenpaine voi nopeuttaa iäkkäiden muistin heikentymistä, mutta myös toisensuuntaisia tuloksia on saatu. Esimerkiksi hiljattain julkaistussa hollantilaistutkimuksessa kohonnut verenpaine liittyi pienempään dementian ja sitä lievempien muistiongelmien riskiin yli 85-vuotiailla.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2013;61:67–73)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.12067/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje