Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Tulehdustilat mahdollisesti masennuksen riskitekijöitä

Tutkimus: Tulehdustilat mahdollisesti masennuksen riskitekijöitä

Tanskalaistutkijat ovat löytäneet yhteyden masennuksen ja kehon tulehdustilojen väliltä. Tulosten perusteella masennus ja psyykkinen ahdinko ovat sitä todennäköisempiä mitä enemmän henkilöllä on veressään CRP-proteiinia, jota käytetään tulehdustilojen merkkiaineena.

Tulehduksellisia sairauksia pidetään hyvin varmoina, kun CRP-pitoisuus nousee yli 10 mg/l. Näin suuret pitoisuudet liittyivät yli kaksinkertaiseen masennusriskiin, kun vertailukohtana olivat osallistujat, joiden CRP-pitoisuus oli alle 1 mg/l. Myös pienemmät, 1–10 mg/l:n CRP-pitoisuudet liittyivät masennusriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Masennus ja tulehdus on yhdistetty toisiinsa aiemminkin, mutta tutkimusten perusteella on jäänyt epäselväksi miltä osin yhteys johtuu elintavoista ja sairauksista, jotka altistavat masennukselle ja nostavat CRP-tasoja. Nyt julkaistussa tutkimuksessa masennuksen ja CRP:n yhteys kuitenkin säilyi senkin jälkeen, kun osallistujien muut sairaudet ja elintavat huomioitiin analyysissa.

Tanskalaisten tulokset eivät paljasta altistaako tulehdus masennukselle vai masennus tulehdukselle, mutta nykytiedon perusteella yhteys voi kulkea kumpaankin suuntaan. Jos tulehdustilat altistavat masennukselle, tulehduksen lievittäminen ja hoitaminen voisi ehkäistä myös masennusta.

Tutkimus julkaistiin Archives of General Psychiatry -lehdessä, ja siihen osallistui 73 000 tanskalaista miestä ja naista, jotka olivat 20–100-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Osallistujia seurattiin pisimmillään kahdenkymmenen vuoden ajan.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2012;DOI:10.1001/2013.jamapsychiatry.102)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1485898#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje