Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Läheisen kuolema voi vaarantaa raskauden

Läheisen kuolema voi vaarantaa raskauden

Läheisen kuolema ja sitä seuraava suru voivat ruotsalaistutkimuksen mukaan altistaa sikiökuolemille. Riski on pieni, mutta riittävä, jotta se olisi hyvä huomioida.

Laajoihin rekisteriaineistoihin perustuvat tulokset osoittivat sikiökuoleman riskin 18 prosenttia tavallista suuremmaksi, jos äiti oli menettänyt lähisukulaisensa raskauden aikana tai raskautta edeltävän vuoden aikana. Etenkin sisaruksen tai lapsen kuolema liittyivät sikiökuoleman riskiin.

Tutkijat painottavat, ettei riski ole yksilötasolla kovin suuri ja havainto olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Tulokset kuitenkin viittaavat psyykkisen stressin voivan vaikuttaa raskauden kulkuun.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin rekisteritietoja melkein kolmesta miljoonasta raskaudesta vuosilta 1973–2006. Raskauksista 11 000 päätyi sikiön kuolemaan ennen syntymää. Äitien tiedot saatiin nekin rekistereistä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2013;DOI:10.1093/aje/kws383)
http://aje.oxfordjournals.org/content/early/2013/01/06/aje.kws383.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje