Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vatsan rasva geneettisesti erilaista kuin reisiin kertyvä

Vatsan rasva geneettisesti erilaista kuin reisiin kertyvä

Tutkijat ovat pitkään pohtineet miksi toisille rasva kertyy vatsaan ja toisilla reisiin ja lantiolle. Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat saattaneet löytää ilmiölle selityksen. Heidän tutkimuksensa viittaa syyn piilevän rasvakudosten geneettisissä eroissa.

Havainnot perustuvat kokeeseen, jossa tutkijat vertasivat miehiltä ja naisilta otettuja rasvanäytteitä. Kun näytteitä verrattiin toisiinsa, vatsarasvan ja reisirasvan väliltä paljastui huomattavia geneettisiä eroja. Miesten vatsarasvassa 125 geeniä ilmeni toisin kuin reisirasvassa. Naisten vatsarasva erosi reisien rasvasta 218 geenin verran, joista 59 oli samoja geenejä kuin miehillä.

Seuraavaksi tutkijat eristivät kantasoluja osallistujien rasvanäytteistä ja kasvattivat niitä laboratorio-oloissa. Näin he pystyivät sulkemaan pois hormonaaliset ja muut tekijät, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin.

Tällöinkin samat geneettiset erot nousivat esiin vatsa- ja reisirasvoissa, mikä viittaa siihen, että rasvasolut olivat ohjelmoituneet kertymään reisiin tai vatsaan solujen kehittyessä. Rasvan sijoittumista ei siis määrää ruokavalio tai muut ympäristötekijät.

Jos tutkijat onnistuvat selvittämään mikä tarkalleen saa rasvasolut ohjelmoitumaan, voisi rasvaa ehkä ohjata kertymään vatsan sijasta reisiin. Tämä olisi erittäin kätevää, koska reisiin kertyvä rasva ei ole terveydelle haitallista toisin kuin vatsaan ja vyötärölle kertyvä.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2013)
http://jcem.endojournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje