Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pikaruoka saattaa altistaa nuoret astmalle

Pikaruoka saattaa altistaa nuoret astmalle

Hampurilaisia ja muuta pikaruokaa suosivat nuoret saattavat sairastua muita herkemmin astmaan ja kärsiä pahemmista oireista, laaja kansainvälinen tutkimus osoittaa. Hedelmät ja vihannekset voivat puolestaan pienentää astmariskiä ja auttaa oireiden hillinnässä.

Thorax-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat astmaoireiden olevan yleisempiä ja pahempia 13–14-vuotiailla nuorilla, jotka syövät pikaruokaa ainakin kolmesti viikossa. Myös ihottumat, tukkoisuus ja silmäoireet olivat heillä yleisempiä kuin pikaruokaa harvemmin syövillä. Samat yhteydet havaittiin 6–7-vuotiailla lapsilla, mutta yhteydet eivät olleet yhtä selviä.

Ruokavalion osuuteen viittasi myös havainto hedelmien ja vihannesten suojavaikutuksesta. Niitä vähintään kolmesti viikossa syövien astmariski ja -oireet olivat lievempiä kuin muiden ja heillä oli myös vähemmän ihottumaa ja muita oireita. Hedelmien ja vihannesten hyödyt havaittiin yhtä lailla kaikenikäisillä.

Tulokset ovat uskottavia, sillä pikaruoissa on monia aineksia, jotka voivat altistaa astmalle ja pahentaa sen oireita. On silti mahdollista, että roskaruokaa suosivien nuorten elintavat ovat muutenkin epäterveellisiä, ja osa yhteydestä selittyy näillä seikoilla. Nuorten ja lasten kannattaisi joka tapauksessa välttää pikaruokaa siihen liittyvien monien terveysriskien vuoksi.

Tutkimukseen osallistui runsaat kolmesataatuhatta 13–14-vuotiasta nuorta 51 eri maasta sekä 180 000 iältään 6–7-vuotiasta lasta 31 eri maasta.

Uutispalvelu Duodecim
(Thorax 2013;DOI:10.1136/thoraxjnl-2012-202285)
http://thorax.bmj.com/content/early/2013/01/03/thoraxjnl-2012-202285.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje