Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Naisten kannattaisi lykätä raskautta lihavuusleikkauksen jälkeen

Naisten kannattaisi lykätä raskautta lihavuusleikkauksen jälkeen

Lihavuusleikkauksessa käyneiden naisten olisi hyvä odottaa ainakin vuosi ennen kuin yrittävät tulla raskaaksi, tuore katsaustutkimus suosittaa.

Tulosten perusteella leikkauksen jälkeen raskaudet ovat selvästi turvallisempia äidille ja lapselle kuin ennen leikkausta, mutta silti monet komplikaatiot ovat tavallista yleisempiä.

Pian lihavuusleikkauksen jälkeen alkava raskaus voi muun muassa johtaa leikkauksessa asennetun mahapannan siirtymiseen, mikä voi aiheuttaa voimakasta oksentelua ja muita ongelmia äidille. On myös viitteitä siitä, että puolentoista vuoden sisällä lihavuusleikkauksesta raskaaksi tuleville sattuu enemmän keskenmenoja kuin vasta myöhemmin raskaaksi tuleville.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että lihavuusleikkaukseen hakeutuneet naiset antaisivat kehonsa palautua ainakin vuoden ennen kuin alkavat yrittää raskautta. Naisten ei silti tarvitse pelästyä, jos tulevat raskaaksi pian leikkauksen jälkeen, sillä riskit äidille ja lapselle ovat silloinkin pienemmät kuin merkittävän lihavuuden aiheuttamat riskit.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Kuitenkin vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan jo, kun painoindeksi ylittää 35. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 100 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 113 kiloa.

Uutispalvelu Duodecim
(Obstetrician & Gynaecologist 2013)
http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/%28ISSN%291744-4667/issues

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje