Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Magnesiumin vähyys liittyy rytmihäiriön vaaraan

Magnesiumin vähyys liittyy rytmihäiriön vaaraan

Niukasti magnesiumia saavat voivat sairastua eteisvärinä-rytmihäiriöön hieman muita herkemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Magnesiumin vähyys on aiemmin yhdistetty leikkauspotilaiden eteisvärinöihin, mutta tätä ennen yhteyttä ei ole havaittu terveillä.

Tulosten perusteella riski sairastua eteisvärinään oli suurentunut terveillä aikuisilla, joiden veren magnesiumpitoisuus oli alle 1,77 mg/dl tutkimuksen alussa. Verrattuna osallistujiin, joiden magnesiumpitoisuus oli yli 1,99 mg/dl, heidän riskinsä sairastua eteisvärinään seuraavien 20 vuoden aikana oli noin puolet suurempi.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että vuoden aikana tuhannesta yli 40-vuotiaasta keskimäärin yhdeksän sairastui, jos heidän magnesiumpitoisuutensa oli pieni. Tämä oli kolme tapausta enemmän kuin osallistujilla, joiden magnesiumpitoisuus oli yli 1,99 mg/dl.

Tutkijat huomattavat, ettei tulosten perusteella voi olla täysin varma johtuuko sairastumisriskin suurentuminen vain magnesiumista, sillä moni muukin seikka saattaa vaikuttaa yhteyteen. Magnesiumin kuitenkin tiedetään vaikuttavan sydämen toimintaan monin eri tavoin, joten yhteys on hyvinkin mahdollinen.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;127:33–38)
http://circ.ahajournals.org/content/127/1/33.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje