Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mansikka ja mustikka vähentävät naisten sydänkohtauksia

Mansikka ja mustikka vähentävät naisten sydänkohtauksia

Mustikoita ja mansikoita joka viikko syövät saattavat säästyä sydänkohtaukselta muita todennäköisemmin, Harvardin tutkimus osoittaa.

Verrattuna marjoja vain satunnaisesti syöviin sydänkohtausriski oli tutkimuksessa kolmanneksen pienempi naisilla, jotka söivät mansikoita tai mustikoita kolmesti viikossa. Yhteys havaittiin riippumatta naisten muusta ruokavaliosta, ja myös naisilla, jotka söivät runsaasti vihanneksia ja hedelmiä. Myöskään muut elintavat tai sairaudet eivät selittäneet tuloksia.

Tutkijat uskovat sydänhyötyjen johtuvan mansikan ja mustikan sisältämistä flavonoideista, ja etenkin antosyaniini-flavonoideista, joita on runsaasti mustikassa ja yleensäkin sinisissä ja violeteissa hedelmissä ja kasviksissa.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Circulation-lehdessä. Se perustuu 94 000 naisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, joita kerättiin neljän vuoden välein kaikkiaan 18 vuoden ajan. Naiset olivat 25–42-vuotaita tutkimuksen alkaessa.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2013)
http://circ.ahajournals.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje