Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yhdysvaltalaiset rikkaiden maiden sairaimpia

Yhdysvaltalaiset rikkaiden maiden sairaimpia

Yhdysvallat on maailman varakkaimpia maita, mutta se ei näy kansalaisten terveydessä. Tuoreen selvityksen mukaan yhdysvaltalaiset kuolevat keskimäärin nuorempina ja elävät sairaampina kuin muiden rikkaiden maiden asukkaat.

Yhdysvaltain Institute of Medicine -kansallisakatemian raportti perustuu 16 rikkaan maan ja Yhdysvaltojen vertailuun.

Kun Yhdysvaltoja verrataan muiden maiden keskiarvoihin, muun muassa lapsikuolleisuus, sukupuolitaudit, HIV, ylipaino, diabetes, sydäntaudit, keuhkosairaudet sekä onnettomuudet, huumekuolemat ja henkirikokset ovat Yhdysvalloissa selvästi suurempi ongelma.

Nämä kaikki näkyvät myös eliniässä, sillä yhdysvaltalaismiesten odotettavissa oleva elinikä – keskimäärin 75,6 vuotta – on vertailun alhaisimpia. Suomalaismiehet ovat lähes samoissa luvuissa kuin yhdysvaltalaiset. Pisimpään elävät sveitsiläismiehet, joiden eliniänodote on hieman yli 79 vuotta.

Yhdysvaltalaisnaisten eliniänodote on 80,8, mikä on vain hieman enemmän kuin viimeiseksi vertailussa jääneellä Tanskalla. Suomalaisnaisten odotettavissa oleva elinikä on 82,9, mikä sekin on selvästi vähemmän kuin Japanin 86.

Lyhyempää elinikää selittää Yhdysvalloissa etenkin alle 50-vuotiaiden suuri kuolleisuus muun muassa onnettomuuksiin ja henkirikoksiin. Kuitenkin yli 75 vuoden ikään ehtineet yhdysvaltalaiset elävät keskimäärin pitempään kuin muiden rikkaiden maiden asukkaat.

Tutkijat uskovat Yhdysvaltojen ongelmien johtuvan maan terveydenhoitojärjestelmän epäonnistumisista ja pirstaloituneisuudesta, mutta ne eivät yksin selitä näin suuria ja laajoja eroja. Muita syitä ovat köyhyys ja taloudellinen epätasa-arvoisuus, epäterve ruokakulttuuri, autoilua suosiva kaupunkisuunnittelu, huumeiden käyttö ja muu riskikäyttäytyminen, tutkijat kirjoittavat.

Aiheesta uutisoi British Medical Journal.

Koko raportti löytyy Yhdysvaltain kansallisakatemian sivuilta osoitteesta: http://www.iom.edu/Reports/2013/US-Health-in-International-Perspective-Shorter-Lives-Poorer-Health.aspx

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2013;346:f215)
http://www.bmj.com/content/346/bmj.f215

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje