Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pitkäaikainen ASA-lääkkeiden käyttö yhteydessä iäkkäiden silmäsairauteen

Pitkäaikainen ASA-lääkkeiden käyttö yhteydessä iäkkäiden silmäsairauteen

Yli kolme kuukautta jatkuva asetyylisalisyylihappolääkitys saattaa yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan suurentaa riskiä sairastua silmänpohjan ikärappeumaan. Riski ei ole kovin suuri, mutta silti riittävä, jotta se kannattaa huomioida.

Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa. Jonkinasteinen silmänpohjan ikärappeuma kehittyy yhdelle kymmenestä ja vaikea muoto yhdelle sadasta yli 60-vuotiaasta.

Nyt JAMA-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat lähes viidentuhannen 43–86-vuotiaan silmätutkimuksiin, jotka tehtiin viiden vuoden välein kahdenkymmenen vuoden aikana. Osallistujilta kysyttiin myös aspiriinin ja muiden asetyylisalisyylihappoa sisältävien ASA-lääkkeiden käytöstä.

Tulosten perusteella riski sairastua silmänpohjan ikärappeuman kosteaan muotoon oli jonkin verran suurempi osallistujilla, jotka olivat käyttäneet ASA-lääkkeitä säännöllisesti noin kymmenen vuotta ennen silmätutkimuksia. Säännöllisenä pidettiin lääkkeiden käyttöä vähintään kolmen kuukauden ajan ainakin kahdesti viikossa.

Tuhannesta tällaisesta osallistujasta 17–18 sairastui silmänpohjan ikärappeumaan seurannan aikana, kun muista osallistujista sairastui vain 10 tuhannesta. Lääkitykset eivät liittyneet silmänpohjan ikärappeuman kuivaan muotoon.

Yhdysvaltalaisten tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa ennen kuin ASA-lääkitysten voi varmasti sanoa altistavan silmänpohjan ikärappeumalle. Jos yhteys varmistuu, olisi seuraavaksi selvitettävä millä mekanismilla ASA-lääkkeet aiheuttavat haittansa ja voiko niitä estää.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:2469–2478)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1486830#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje