Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Statiinit aiheuttavat lihaskipuja

Statiinit aiheuttavat lihaskipuja

Monet statiini-kolesterolilääkkeitä käyttävät valittavat lääkityksen aiheuttavan lihaskipuja, mutta potilaiden kokemuksia tukeva tutkimusnäyttö on puuttunut. Nyt tutkijat kuitenkin raportoivat tutkimuksensa osoittaneen lihaskivut yleisemmiksi statiineja käyttävillä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset perustuvat kokeeseen, jossa 420 tervettä aikuista laitettiin puoleksi vuodeksi statiinilääkitykselle (80 mg atorvastatiinia) tai lumelääkitykselle. Osallistujat eivät olleet käyttäneet statiineja ennen tutkimusta.

Tulosten perusteella lihaskipuja kehittyi 19 statiiniryhmäläiselle, mutta vain 10 verrokille, mikä viittaa statiinien aiheuttavan lihaskipuja osalle potilaista. Myös kreatiinikinaasin pitoisuus suureni statiinilääkityksen myötä, mikä tutkijoiden mukaan voi viitata lieviin lihasvaurioihin.

Statiinit eivät vähentäneet koehenkilöiden lihasvoimaa tai kuntoa. Poikkeuksen kuitenkin muodostivat lihaskipuja kokeneet, sillä heidän lihaksensa heikkenivät tutkimuksen aikana, mutta tämä havaittiin kivuista kärsivillä kummassakin koeryhmässä.

Yhdysvaltalaisten tulokset on hyvä varmistaa suuremmissa ja pidemmissä tutkimuksissa, jotta statiinien lihasvaikutuksista saadaan parempi käsitys. Tulokset silti viittaavat siihen, että monien statiineilla lääkittyjen lihaskivut voivat johtua lääkityksestä.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2013;127:96–103)
http://circ.ahajournals.org/content/127/1/96.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje