Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Astma voi suurentaa keuhkoveritulpan vaaraa

Astma voi suurentaa keuhkoveritulpan vaaraa

Pahaoireista astmaa potevat ovat alttiita sairastumaan keuhkoveritulppaan, joka on pahimmillaan hengenvaarallinen sairaus. Tämä havaitaan jo nelikymppisillä potilailla. Tutkijat epäilevät riskin johtuvan astmaan ja moniin muihin tulehduksellisiin sairauksiin liittyvästä veren hyytymisen lisääntymisestä.

European Respiratory Journalin julkaisemat tulokset viittaavat vakavaa astmaa sairastavien keuhkoveritulppariskin olevan huomattavasti suurempi kuin muun väestön. Myös lievempioireinen astma liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta riski ei ollut yhtä suuri.

Käytännössä riskit tarkoittavat, että keuhkoveritulpan saa yhden vuoden aikana noin yhdeksän astmaatikkoa kymmenestätuhannesta, jos heidän astmansa on vaikeaoireinen, ja noin kolme, jos astmaoireet ovat lievempiä. Kymmenestätuhannesta astmaa sairastamattomasta sairastuu vuoden aikana vain kaksi, tutkijat arvioivat.

Yleensä keuhkoveritulppa johtuu muualla kehossa syntyvästä laskimoveritulpasta, josta irtoavat verihyytymät tukkivat keuhkovaltimoa ja -verisuonia, mutta tässä tutkimuksessa astma ei liittynyt suurentuneeseen laskimoveritulppien vaaraan. Onkin mahdollista, että astma lisää veritulppien vaaraa juuri keuhkojen alueella.

Tutkimukseen osallistui 648 astmaatikkoa, joista 19 oli sairastunut keuhkoveritulppaan keskimäärin 39 vuoden ikäisenä. Myös astman hoidossa käytettävä kortikosteroidilääkitys liittyi keuhkoveritulpan riskiin.

Uutispalvelu Duodecim
(European Respiratory Journal 2012)
http://erj.ersjournals.com/content/early/recent

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje