Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monen unilääkkeen tehosta puolet lumevaikutusta

Monen unilääkkeen tehosta puolet lumevaikutusta

Unettomuuden hoidossa käytettävät bentsodiatsepiinijohdannaiset unilääkkeet saattavat olla paljon luultua tehottomampia. Ilman lääkkeisiin liittyvää lumevaikutusta niiden apu unettomuudesta kärsiville olisi vaatimaton.

British Medical Journalin julkaisemat meta-analyysitulokset viittaavat siihen, että näiden Z-lääkkeiksi kutsuttujen unilääkkeiden avulla unettomuudesta kärsivät nukahtavat keskimäärin vain kaksikymmentä minuuttia nopeammin kuin lumelääkkeitä syövät. Näin pieni vaikutus ei käytännössä auta unettomuuteen, mutta yhdistettynä lääkkeisiin liittyvään lumevaikutukseen nukahtaminen onnistui noin neljäkymmentä minuuttia nopeammin kuin ilman hoitoa.

Ero aikaisempiin tutkimustuloksiin selittyy todennäköisesti sillä, että tutkijat käyttivät analyysissaan lääkevalvontaviranomaisen tutkimustietokantoja, joihin lääkeyhtiöt joutuvat toimittamaan myös julkaisemattomia tutkimuksia lääkkeistään. Näin analyysiin saatiin myös tutkimuksia, joiden tulokset eivät mairittele lääkeyhtiöiden tuotteita. On silti todennäköistä, että tämänkin analyysin tulos antaa Z-lääkkeiden tehosta todellista positiivisemman kuvan, tutkijat kirjoittavat.

Analyysi koostui kolmentoista laatukriteerit täyttävän tutkimuksen aineistoista, jotka yhteensä kattoivat 4 400 potilaan terveystiedot. Havainnot koskevat tsolpideemia ja tsaleplonia sisältäviä unilääkkeitä sekä estsopiklonia, joka muistuttaa läheisesti tsopiklonia.

Z-lääkkeet ovat maailmanlaajuisesti käytetyin unilääkeryhmä, joten tulokset koskevat erittäin monia unettomuuspotilaita.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e8343)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e8343

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje